آینده پژوهی در یک عبارت زاییده پیش بینی ناپذیری محیط بود. ما همیشه برای برنامه­ریزی، تدوین استراتژی، بودجه بندي، مدیریت و تمام کارهایمان  نیازمند فهم و شناخت محیط هستیم. فهم و شناخت محیط تا قرن 17، 18میلادي به راحتی امکان‌پذیر بود. محیط یک محیط خطی و استاتیک بود. ابزارهای تحقیق و در واقع رویکردهای درک محیط، رویکردهایی وزنی، کم و عددی بودند که این رویکردها در واقع نوعی تفکر خطی و سیستم خطی را ایجاد کرده بودند. ویژگی این سیستم­های خطی پیش­بینی پذیری و اتکا آن­ها بر داده و شواهد تاریخی بود.

این نشان می­داد که در واقع بین ورودی و خروجی این سیستم­ها یک جبر خطی وجود دارد و این باعث می­شد محیط پیش­بینی پذیر باشد ولی با شتاب گیری علم و فناوری، تغییر پارادایم­ها، تغییر نگرش­ها در عرصه کسب و کار، اقتصاد، سیاست، اجتماع، امنیت و حوزه­های دیگر که یک عاملش علم و فناوری بود نوعی پویایی غیرخطی به وجود آمد. دیگر سیستم ها خطی نبودند سیستم­های خطی تبدیل به سیستم­های غیرخطی شدند. فیزیک نیوتنی، فیزیک کوانتوم و هولوگرافیک شد. سیستم­های غیرخطی بین ورودی و خروجی­­شان دیگر جبر خطی حاکم نیست. یعنی پیش­بینی ناپذیر هستند. بر این اساس نظریه­هایی مثل پیچیدگی، نظریه سیستم­ها و نظریه آشوب آمدند در واقع ناپیوستگی­ها و عدم قطعیت در محیط جدید را تعریف کردند، محیط جدید دیگر پیش­بینی پذیر نبود به خاطر پیوستگی و در هم تنیدگی بیش از حد عوامل، که خود این­ها دلایل مختلفی داشت. پیشرفت در حوزه­های علمی و تئوریک، پیشرفت­های علم آی تی و حوزه­های مختلف همه این­ها دست به دست هم دادند و زمینه­ای ایجاد شد که پیش­بینی ناپذیری بر جهان حاکم ­شد. اما ما باز هم کماکان برای برنامه­ریزی­های آینده نیازمند درک و فهم آینده بودیم. به همین دلیل آینده پژوهی شکل گرفت اما اگر بخواهیم آینده پژوهی به شیوه­ای مؤثر عمل کند آن را باید در حوزه­های آکادمیک ببریم که بتوانیم بحث­های علمی و عمیق در این زمینه کنیم. در نتیجه مثل همیشه نیازهای بشر وارد حوزه­های آکادمیک می­شود تبدیل به یک دیسیپلین علمی و وارد دانشگاه­های مختلف در جهان شد و بعد از مدتی هم در کشور ما تا بتواند به نیازهای سیاست به نیازهای اقتصاد، کسب و کار، اجتماع و دیگر حوزه­های علمی پاسخ دهد.

تگها : آینده پژوهی , دکتر سعید خزایی , دکتر خزایی , موسسه بهار , دروس DBA